Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”

Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”

Înscrisă în lista monumentelor istorice și aflată în subordinea Consiliului Județean Vrancea, construcția Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” a fost realizată între anii 1909-1913 în stilul Art Nuveau.

Teatrul a fost consturit la inițiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia care donează suma de 570.000 de lei. Terenul este pus la dispoziție gratuit de municipalitatea orașului Focșani, executarea lucrărilor de construcție și de amenajare interioară fiind acoperite de donația maiorului.

În clădire sunt susținute spectacole până în 1987 când orice fel de activitate este întreruptă din cauza degradărilor provocate de seisme, teatrul fiind restaurat iar apoi redeschis în ianuarie 2004.

Muzeul Județean Vrancea

Înființat în anul 1931, Muzeul Vrancei sau Casa Ștefănescu, așa cum mai este numit, cuprinde secții de arheologie și istorie, științe ale naturii, etnografie; mausoleele din Mărășești, Mărăști, Soveja, precum și casele memoriale ale unor personalități cum ar fi Ion Roată și Alexandru Vlahuță.

Clădirea muzeului datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost construită într-un stil arhitectural românesc și este declarată monument istoric.

Muzeul Județean Vrancea
Rezervația Naturală Cheile Tişiței

Rezervația Naturală Cheile Tişiței

Localnicii spun că drumul care parcurge Rezervația Naturală Cheile Tișiței a fost construit în timpul celui de-al doilea război mondial, fiind un drum feroviar care ușura transportarea lemnului.
Cheile Tișiței reprezintă o rezervație naturală din Munții Vrancei iar pentru a fi parcuse, traseul ăncepe din stațiunea Lepșa, durează aproximativ trei zile, finalizându-se în satul Coza.