Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia

A fost inițial cunoscută sub numele de Mănăstirea Nucet, își primește numele de Cozia mai târziu, de la muntele din vecinătate. Construită între anii 1386-1388, această mănăstire este una din cele mai importante ctitorii ale Voievodului Mircea cel Bătrân.

Mănăstirea Cozia este un complex monahal medieval și a constituit, de-a lungul timpului, un puternic focar de cultură românească.

Transalpina

Luându-și numele din latinescul „Transalpina”, adică țara dincolo de munți sau „Drumul Regelui”, cum i se mai spune, acesta este cel mai lung drum rutier din România, atingând altitudinea maximă în Pasul Urdele (2145m).

Pe lângă Vâlcea, Transalpina străbate județele Gorj, Alba și Sibiu.

Lungimea totală a traseului este de 148 km iar durata parcurgerii traseului este de 3 ore, conform Google Maps. A fost construită între 1930 și 1935 în timpul domniei regelui Carol al II-lea și reabilitată complet între anii 2009 și 2011.

Porțiunea cea mai frumoasă a șoselei Transalpina este din Ranca până în Obârșia Lotrului.

Transalpina
Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului

Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului

Rezervația naturală Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului, declarată arie protejată din anul 2000, se întinde pe o suprafață de 12 hectare și reprezintă o zonă cu un ansamblu de piramide constituite din rocă sedimentară, din nisipuri, argile, pietrișuri rezultate în urma eroziunii solului prin acțiunea apei și a aerului.

Piramidele de la Goranu, cum mai sunt numite acestea, reprezintă o rezervație naturală de tip geologic, fiind un fenomen geomorfologic activ, unic în țara noastră.