Opera Națională Română

Opera Națională Română

Fostă cladire a Palatului Culturii, construită între anii 1871 și 1875, își desfășoară activitatea patru instituții de artă: Opera Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”.

Opera Națională Română Timișoara a fost înființată printr-un decretul regal în martie 1946, emis de regele Mihai I iar momentan este o instituție publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România.

Bastionul Maria Therezia

Construit între anii 1730-1735, Bastionul Maria Terezia este cea mai mare parte a zidului de apărare a vechii Cetăți a Timișoarei care a supraviețuit până azi.

În prezent găzduiește spații comerciale, restaurante, baruri, o discotecă și o librărie, dar și două expoziții permanente ale Muzeului Banatului precum și Secția de Etnografie a Muzeului Satului. și este folosit drept pasaj al orașului.

Bastionul Maria Therezia
Piaţa Victoriei

Piaţa Victoriei

Piața Victoriei, denumită și Piața Operei este locul în care Timișoara a fost proclamată primul oraș liber din România, în decembrie 1989. Aceasta a fost concepută în secolul XX, când zidurile vechii cetăți au fost demolate.
Este limitată de Operă și Catedrala Metropolitană. Cele două sunt unite de Corso și Surogat, promenade opuse. Pe vremuri, Corso era dedicată societății înalte timișorene iar pe Surogat se plimbau tinerii și muncitorii.