Cetatea Medievală Turnu

Cetatea Medievală Turnu

Construită în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân în scop defensive, Cetatea Medievală Trunu juca un rol extrem de important în luptele de pe teritoriul Țării Românești. Cetatea intră sub stăpânire otomană la sfârșitul domniei lui Mircea cel Bătrn, fiind restituită Țării Românești abia în 1829.

În prezent pot fi văzute doar ruine din ce a însemnat odată Cetatea Turnu, acestea fiind la o distanță de 4 km de localitatea Turnu Măgurele, județul Teleorman.

Casa memoriala Marin Preda

Marin Preda a fost un scriitor român postbelic și directorul editurii „Cartea Românească”.

Siliștea-Gumești, satul lui Ilie Moromete, a lui Iocan si al lui Niculae Moromete, este locul ăn care marele scriitor s-a născut și a copilărit. Casa natală, acum muzeu, expune obiecte, documente și fotografii privind viața și activitatea acestuia, fiind inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Teleroman.
Vechea clădire a școlii din Siliștea-Gumești, cea în care a învățat Marin Preda a amenajat un centru memorial care poartă numele scriitorului.

Casa memoriala Marin Preda
Muzeul Județean de Istorie

Muzeul Județean de Istorie

Muzeul Județean de Istorie Teleorman a fost înființat în anul 1952 în Alexandria, reședința județului Teleorman. Deschis inițial ca Muzeu orășenesc, în 1981 se transformă în Complex Muzeal Județean.

Muzeul conservă colecții de arheologie preponderent neolitică și geto-dacică, tezaure monetare și o colecție etnografică zonală, valorificată în expoziția permanentă. Dispune, totodată, de un laborator de conservare și ateliere de restaurare a ceramicii, metalului și a hârtiei.