Castelul Vecsey din Livada

Castelul Vecsey din Livada

Castelul Vecsey din Livada a fost construit între anii 1760 şi 1764 în stil gotic de vice-marșalul imperial Vécsey István, acesta aparținând familiei acestuia. Era înconjurat de un parc englezesc cu arbori seculari, la fel cum este și acum. După cel de-al doilea război mondial, clădirea a fost sediu al comandamentului armatei ruse, iar mai apoi a găzduit, pe rând, mai multe instituţii ale statului.

Parcul dendrologic Carei

Parcul dendrologic se întinde în centrul municipiului Carei și este o zonă ocrotită a județului Satu Mare. Acesta ia naștere în secolul al XVIII-lea și adăposește peste 200 de specii de arbori şi arbuşti exotice şi autohtone.

Dudul alb, ginkgo biloba, castanul porcesc, salcâmul japonez sau duglasul verde sunt doar câteva nume de arbori prezenți în parc iar pe timp de vară, vizitatorii se pot bucura de lectură în aer liber prin campaia „Cuibul de cărţi”. Această campanie plasează cuiburi cu 15-20 de cărţi pe care orice doritor le poate lua şi citi în aer liber.

Așadar, Parcul Dendrologic Carei este un loc perfect pentru a admira natura și pentru relaxare.

Parcul dendrologic Carei

Cetatea Ardud

Cea mai puternică fortăreață din Transilvania a fost Cetatea Ardud, ruinele acesteia putând fi văzute la ieșirea din orașul cu același nume, Ardud, cel mai mic oraș la județului Satu Mare.

A fost construită în anul 1481 de către voievodul Bartolomey Dragfi.

În perioada interbelică cetatea va găzdui un sanatoriu și un casino, iar în timpul comunismului va adăposti un muzeu, biblioteca și casa de cultură a orașului.