Cetatea Porolissum

Cetatea Porolissum

Astăzi unul dintre cele mai bine conservate, păstrate situri arheologice din România, cetatea Porolissum a fost construită de împăratul Traian în anul 106 d.C., la începutul celui de-al doilea război ca un castru militar împotriva dacilor.

Aceasta poate fi vizitată pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirșid, județul Sălaj.

Grădina Botanică din Jibou

Grădina Botanică a Institutului de cercetări Biologice sau Grădina Botanică „Vasile Fati”, cum i se mai spune, a fost fondată în anul 1968 la inițiativa profesorului Vasile Fati, de unde își primește și numele.  Inițial înființată în cadrul liceului din localitate, devine o unitate independentă în anul 1970, rămânând, totuși, bază dedicată pentru învățământul biologic.

Grădina include un complex de sere colecționare, de microproducție și cercetare, un parc zoo si voliere de păsări, un complex acvaristic, o grădină japoneză și un rozarium.

Grădina Botanică din Jibou
Băile Boghiș

Băile Boghiș

Stațiune balneoclimaterică situată în partea de nord-vest a României, în comuna Boghiș, județul Sălaj, Băile Boghiș sunt indicate pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, neorologice, post traumatice, ginecologice și dermatologice.
Apa termală din Băile Băliș conține sulf, bicarbonați și sodiu, iese de la o adâncime de 400 m și o temperatură de 42 grade Celsius.
Istoria acestora începe din 1971, fiind modernizate și redeschise în vara anului 2016.