Castelele Peleș și Pelișor, Sinaia

Castelele Peleș și Pelișor, Sinaia

Fostă reședință de vară a regilor româniei și actual muzeu, castelul Peleș a fost construit între 1873 și 1914 la inițiativa primului rege al României, Carol I.

În timpul lucrărilor de extinere ale Castelului Peleș a fost ridicat Castelul Pelișor, acesta fiind o replică la scară mult mai mică a acestuia. Acesta urma să fie reședința de vară a principalilor moștenitori ai României.

Castelele Peleș și Pelișor atrag anual peste 300 000 de vizitatori și este al doilea muzeu din țară căutat de turiști.

Castelul Cantacuzino, Bușteni

Construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, Castelul a aparținut familiei Cantacuzino până în 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne, astăzi adăpostind un muzeu.

Construit în stil neoromânesc din piatră și cărămidă, Castelul Cantacuzino se află la intrarea în stațiunea Bușteni, la poalele muntelui Zamora, pe strada cu același nume.

Clădirea ppoartă semnătura celebrului arhitect Grigore Cerchez, şi reflectă statutul nobiliar al proprietarului său, Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit „Nababul“ datorită averii sale.

Castelul Cantacuzino, Bușteni
Podgoria Dealu Mare

Podgoria Dealu Mare

Cu o importanță strategică în viticultura românească, Podgoria Dealu Mare are o lungime de aproximativ 65 de kilometri și o lățime între 3 și 12 km.

În drumul vinului, merită făcut un popas la Muzeul Tohani, localizat în mijlocul podgoriei Dealu Mare.
Podgoria este cultivată, pe aproape jumătate, cu soiuri de struguri roșii, printre care Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Burgund, Sangvesse. Desigur, o mare parte a podgoriei este dedicată și soiurilor albe Feteasca albă,, Fetească Regală, Riesling Italian sau Sauvignon Blanc.

În 1950 ia ființă, tot în Podgoria Dealu Mare, Stațiunea Experimentală Viticolă Valea Călugărească. În 1967 aceasta devine Institutul de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație iar în prezent este cunoscut sub numele de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească.