Turnul lui Ștefan cel Mare

Turnul lui Ștefan cel Mare

Turnul-clopotniță, cum mai este numit Turnul lui Ștefan cel Mare a fost construit în anul 1499, la un an după construcția Bisericii Domnești „Sfântul Ioan Botezătorul”. Cele două fac parte din complexul arhitectural „Curtea Domnească” din Piara Neamț.

Cetatea Neamț

Cetatea Neamț este o cetate medievală din Moldova, făcând parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională din România. Aceasta a fost una dintre cele mai bine întărite cetăți de care a dispus statul moldovenesc medieval.

Cetatea a fost constuită la sfârșitul secolului al XIV-lea, când Moldova era amenințată de pericolul otoman.

Sistemul de fortificații medievale cuprindea curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică, toate acestea în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci.

Cetatea a trecut prin diverse lucrări de reabilitare între anii 2007-2009 iar în prezent vizitatorii pot admira săli ale cetății, vechiul paraclis, bucătăria, monetăria și dormitoarele.

Astfel, Cetatea Neamț, denumită popular Cetatea Neamțului este un obiectiv istoric deosebit.

Casa memoriala Ion Creangă

Casa memoriala Ion Creangă

Ion Creangă fost un scriitor român, considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române.

Casa a fost construită în anul 1830 de bunicul marelui povestitor român și a fost amenajată ca muzeu în anul 1951.
Localizată în satul Humulești (astăzi suburbie a orașului Târgu Neamț), este locul în care povestitorul Ion Creangă se naște și copilărește aici.

Casa memorială-muzeu se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Neamț din anul 2004 și este unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale.