Cimitirul vesel de la Săpânța

Cimitirul vesel de la Săpânța

În multe zone din România, în mod tradițional, despărțirea de o persoană decedată se face cu voie bună. Așa a luat naștere și Cimitirul Vesel de la Săpânța.

Acesta datează din 1930 și este creația lui Stan Ion Pătraș, inspirându-se din cultura dacilor care considerau moartea un eveniment vesel.

Cimitirul este faimos pentru crucile viu colorate și picturile reprezentative și, desigur, pentru  poeziile satirice si epitafele care sunt inscriptate pe cruci.

Muzeul satului din Baia Mare

Secție în aer liber a Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureş, Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României, cunoscute de-a lungul timpului ca ţări: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului.

Muzeul Satului este unul dintre cele mai frumoase muzee din România, reușind să păstreze satul românesc în stare pură.

Muzeul satului din Baia Mare
Închisoarea din Sighet

Închisoarea din Sighet

Construită în 1897, când Transilvania încă făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, una dintre cele mai notorii închisori politice din România. Aici au fost încarcerate elitele intelectuale, politice și religioase care prezentau un pericol pentru autorități, imediat după instaurarea regimului comunist.

După ce a fost dezafectată, inchisoarea a fost transformată în muzeu, în prezent adăpostind muzeul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.