Palatul Culturii Iasi

Palatul Culturii

Înscrisă în Lista monumentelor istorice, Palatul Culturii este un simbol al orașului Iași. A fost construit între anii 1906 și 1925 în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc.

Inițial servind drept Palat Administrativ și de Justiție, rolul clădirii se schimbă în anul 1955 într-unul cultural și devine gazda importantelor instituții culturale din Iași.

Clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale, și anume neogotic, romantic și neobaroc.
Palatul Culturii din Iași se impune prin dimensiunile sale remarcabile, turnul central al clădirii atingând 55 de metri înălțime.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

Județul Iași se bucură de al doilea cel mai frumos teatru din lume, conform televiziunii britanice BBC. Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, cel mai vechi Teatru Național din România, a fost înființat în 1840 dub direcțiile celebrilor Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. Primește, în 1956, numele poetului Vasile Alecsandri.

Înscrisă pe Lista monumentelor istorice și găzduind, în prezent, și Opera Națională Română Iași, cladirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” este o bijuterie arhitecturală și un simbol al județului Iași.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri”
Iasi Gradina Botanica

Grădina Botanică

Cea mai veche grădină botanică din România, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași a fost înființată în anul 1856, numele primindu-l de la inițiatorul acesteia, Anastasie Fătu.

Activitatea științifică a grădinii botanice se desfășoară în 2 laboratoare și 10 secții, una dintre acestea fiind o secţie specială pentru nevăzători.

Aceasta acoperă o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare, fiind una din cele mai mari din Europa.