Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, așa mai este numit Castelul Hunedoarei. Este unul dintre cele mai frumoase castele din lume și unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

Castelul avea dublă funcționalitate, civilă și militară, fiind cea mai mare construcție medievală de acest fel din România.

A fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara și este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon.

Castelul adună anual sute de mii de vizitatori.

Cetatea de la Deva

Orașul Deva trăiește, încă, prin cetatea sa, un monument istoric și de arhitectură laică. Rolul cetății a fost, secole de-a rândul, de a păzi ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului.Au fost descoperite, în cetate, urme neolitice și din epoca bronzului, și chiar rămășițele unei fortificații dacice.

A fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu altitudinea de 378 m, Cetatea Devei prezintă trei incinte de forme diferite, ocupând vârful şi o parte din latura de nord a dealului. Prima incintă are o formă ovoidală, cea de-a doua este un traseu ovoidal neregulat iar a treia incintă este un traseu aproximativ semicircular.

Cetatea Deva
Cetatea Sarmizegetusa

Sarmizegetusa Regia

Capitală și cel mai important centru militar, politic și religios al Daciei, Sarmizegetusa Regia a fost o fortăreața și un complex de sanctuare.
Dacia este cucerită ulterior și înglobată în Imperiul Roman, iar capitala se mută la  Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflată la peste 40 de km depărtare.

Ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia au fost incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.