Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși

Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși

Parcul Central „Constantin Brâncuşi„ din Târgu-Jiu este una principalele atracţii ale reşedinţei judeţului Gorj, datorită ansamblului sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu.

Proiectat ca un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, se bucură de patru componente sculpturale ale lui Constanin Brâncuși –  Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit.

Transalpina

Luându-și numele din latinescul „Transalpina”, adică țara dincolo de munți sau „Drumul Regelui”, cum i se mai spune, acesta este cel mai lung drum rutier din România, atingând altitudinea maximă în Pasul Urdele (2145m).

Pe lângă județul Gorj, Transalpina străbate județele Alba, Vâlcea și Sibiu.

Lungimea totală a traseului este de 148 km iar durata parcurgerii traseului este de 3 ore, conform Google Maps.

A fost construită între 1930 și 1935 în timpul domniei regelui Carol al II-lea și reabilitată complet între anii 2009 și 2011.

Porțiunea cea mai frumoasă a șoselei Transalpina este din Ranca până în Obârșia Lotrului.

Transalpina
Pestera Muierii

Peștera Muierii

Fiind prima peșteră electrificată din România, Peștera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul.

În spatele numelui peșterii stă o legendă care spune că, în trecut, femeile luau în grabă copiii și bătrânii pentru a se adăposti în peștera atunci când bărbații plecau la lupte.

Cu toate că Peștera Muierii a fost depășită în ceea ce privește dimensiunea, frumusețea și calitatea amenajării, aceasta este cel mai popular și mai vizitat obiectiv speologic din România.