Salina Turda

Salina Turda

Salina se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, iar momentan este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Mai mult decât o salină, aceasta este un muzeu al mineritului în sare din Transilvania.

Mina de sare își începe povestea în urmă cu două mii de ani, fiind închisă în 1932 și transformată, mai apoi, în obiectiv turistic ce reușește să aduca zilnic peste o mie de vizitatori.

Pe lângă mina propriu-zisă, unde turiștii pot, pe alocuri, să guste din sarea de pe pereți, o altă atracție turistică o reprezită lacul din interiorul minei, cu o salinitate de aproximativ 26 grame pe litru.

Ansamblul monumental Matia Corvin din Cluj

Ansamblul monumental Matia Corvin din Cluj este amplasat în Piața Unirii, fiind punctul zero al municipiului Cluj Napoca.

Ansamblul monumental a fost inaugurată în anul 1902, reprezentându-l pe regele Matia și cei patru generali ai săi.

Monumentul clujean este unul din semnele distincitve ale municipiului, obținând și marele premiu al Expoziției Universale de la Paris în anul 1900.

Ansamblul monumental Matia Corvin din Cluj
Castelul Banffy din Bonțida

Castelul Banffy din Bonțida

Odată numit Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Bánffy din Bonțida a fost construit între 1437 și 1543 de familia Bánffy. Nucleul construcției este în stil renascentist, având parte de extinderi și modificări ulterioare în stil baroc, neoclasicist și stil romantic.

Este cel mai mare castel din Transilvania și printre cele mai mari din țară și găzduiește, an de an, unul din primele 10 festivaluri din Europa, Electric Castle. Oganizatorii festivalului donează o parte din banii încasați de pe vânzarea în scopul restaurării.