Casa memoriala Mihai Eminescu Ipotesti

Casa memorială Mihai Eminescu și lacul de la Ipotești

Cea mai importantă persoană a poeziei românești, Mihai Eminescu, se naște și copilărește la Ipotești. Casa memorială de la Ipotești devine un muzeu memorial aflat pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani.

„Locuința părintească nu era palat boieresc, ci o casă modestă de țară dar încăpătoare și gospodărească, nu lipsită de anume eleganță rustică. Era o construcție geometrică, puțin ridicată asupra solului, cu câte două ferestre mari în laturi. Un pridvor înalt in față, la care suiai pe vreo șapte trepte de lemn, un acoperământ al tindei, în chip de fronton grec sprijinit pe două coloane svelte, dădeau albei clădiri acoperite cu tablă un vag stil neoclasic.”
—George Călinescu – „Viața lui Mihai Eminescu”

Parcul Mihai Eminescu

Deschis în anul 1869 sub numele de Grădina Publică Vârnav, Parcul Mihai Eminescu este unul din principalele obiective turistice ale orașului.

Parcul are o vechime considerabilă, iar în partea centrală a acestuia se găsește un lac artificial cu două poduri. Pe aleile principale ale parcului  pot fi admirate statui cu busturile principalilor oameni de cultură ai orașului.

Parcul Mihai Eminescu
Centru Vechi Botosani

Centrul Vechi Botoșani

Botoșani este singurul oraș din Moldova care a păstrat Centru istoric așa cum a fost el ridicat. Aducând împreună epoca modernă cu cea contemporană, Centrul Vechi al orașului Botoșani strânge laolaltă 60 de clădiri monumente istorice cu o vechime de peste 100 de ani.

Centrul Vechi a fost  ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea pe o structură complexă de beciuri boltite, acestea, la rândul lor, datând din perioada medievală.