Lacul Colibita

Lacul Colibița

La doar 50 km de Bistrița, la poalele Munților Călimani, găsim lacul artificial de acumulare Colibița. Acesta a împrumutat, practic, numele satului pe care l-a inundat. Apoi, în perioada 1977-1991 a fost amenajat barajul Colibița pe cursul râului Bistrița, având scop hidroenergetic.

Suprafața lacului este de 270 ha iar pe malurile acestuia se află stațiunea turistică Colibița.

Colibița este o zonă excelentă pentru liniște și relaxare, iar pe lângă asta, ștrandul amenajat oferă contextul perfect pentru plajă și baie. Pe lângă asta, turiștii se pot bucura de excursii și drumeții montane, pescuit, ciclism sau plimbări.

Parcul Naţional Munții Rodnei

Cu o suprafață de 47.152 de hectare și o altitudine maximă de 2.303 m în Vârful Pietrosu, Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc național din țară, fiind desemnat internațional ca Rezervație a biosferei de către Comitetul UNESCO, în cadrul programului „Omul și Biosfera”.

Pe lângă importante specimene de faună și floră, endemite și relicte glaciare, importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei muntilor.

Pietrosu Mare
Casa memorială George Coșbuc

Casa memorială George Coșbuc

George Coșbuc a fost un poet, critic literar, ocazional și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române.

Clădită în preajma anului 1840 de tatăl poetului, casa natală a lui George Coșbuc a fost locuită, rând pe rând, de părinţii poetului împreună cu cei paisprezece copii şi bunicul poetului, preotul Anton Coşbuc.

Casa natală a poetului Coşbuc devine primul muzeu memorial de literatura română din spaţiul românesc ca inițiativă a redactorilor revistei „Luceafărul”.

Muzeul era organizat în spaţiul primelor două încăperi, în celelalte locuind Aurel Coșbuc împreună cu a sa familie. După câțiva ani plini de evenimente, Muzeul Coşbuc este redeschis pentru marele public în luna iulie a anului 1954.