Calaret al garzii Cetatea Carolina

Cetatea Alba Carolina

Construită între anii 1715-1738, Cetatea Alba Carolina a fost ridicată ca fortificație de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva otomanilor.

Cetatea are o strucutră de tip Vauban, având forma unei stele cu 7 bastioane.

Intrarea in cetate se făcea pe cele 7 porți, dintre care ultima fiind secretă.

Considerată una dintre cele mai frumoase cetăți ale României, în interiorul acesteia pot fi vizitate Catedrala Romano-Catolica, Catedrala Ortodoxa și alte monumente, palate sau bastioane importante pentru istoria țării noastre.

Nu se percepe o taxă de intrare în cetate, însă este recomandat un ghid specializat.

Rezervația Naturală Râpa Roșie

La doar câțiva km de Sebeș, pe drumul care leagă localitatea de satul Daia Română se află Râpa Roșie, o fabuloasă cetate sculpată de ape, așezată pe un deal.

Denumită și „Micul canion al României”, această rezervație geologică este o arie protejată de interes național cu o suprafață de 10 ha.

Dealul pe care s-a format Râpa Roșie este format din gresii și argile, apa fiind responsabilă de crearea formațiunilor de astăzi.

Mai mult de atât, culoarea roșaitică pe care au căpătat-o formațiunile formează un contrast extraordinar cu vegetația rară din jur.

Transalpina

Luându-și numele din latinescul „Transalpina”, adică țara dincolo de munți sau „Drumul Regelui”, cum i se mai spune, acesta este cel mai lung drum rutier din România, atingând altitudinea maximă în Pasul Urdele (2145m).

Pe lângă Alba, Transalpina străbate județele Gorj, Vâlcea și Sibiu.

Lungimea totală a traseului este de 148 km iar durata parcurgerii traseului este de 3 ore, conform Google Maps.

A fost construită între 1930 și 1935 în timpul domniei regelui Carol al II-lea și reabilitată complet între anii 2009 și 2011.

Porțiunea cea mai frumoasă a șoselei Transalpina este din Ranca până în Obârșia Lotrului.